Biografija

Kulturno umjetnička udruga „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica djeluje od prosinca 1996. godine s ciljem poticanja i unapređivanja kulture i etno baštine na području župe i općine mala Subotica. Osnovna zadaća udruge „Zvon“ je njegovanje kulturne baštine, rad na edukaciji mladih generacija te pronalaženje i prezentiranje javnosti zaboravljenih narodnih običaja, pjesama, plesova i cjelokupnog narodnog blaga našega Međimurja.

Članstvo u „Zvonu“ je od dječje do starije životne dobi. „Zvon“ je pokretač, inicijator i nositelj niza kulturnih manifestacija u župi i općini, a posljednjih 10 godina smo domaćini i organizatori Smotre dječjeg folklornog stvaralaštva.

Udruga okuplja članove u tamburaškoj, folklornoj, dramskoj, etno skupini i zboru. Pokrenuli smo i radionicu ručnih radova s ciljem da se uz pomoć starijih žena obnove i rekonstruiraju potrebni odjevni predmeti i tekstilije, ali i da se taj način izrade i ukrašavanja platna prenese na mlađe generacije. Radionica obuhvaća područje heklanja, vezenja, zlatovez, izradu aplikacija te rekonstrukciju pojedinih dijelova nošnji prema postojećim modelima.

Redovito nastupamo na svim županijskim smotrama izvornog folklora i smotrama narodnih običaja te na regionalnim smotrama u Hrvatskoj gdje zastupamo Međimurje. Istaknuli bismo nastupe na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima, na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, Kutini, Vrbovcu, Pitomači, Sinju, preko granice u Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Srbiji, Makedoniji, u Italiji na Siciliji… Naši tradicionalni nastupi su na Bijelu Nedjelju i uz Dan zahvale za plodove zemlje. Osim pjesama i plesova Međimurja izvodimo pjesme i plesove iz drugih krajeva naše domovine: Zagorja, Prigorja, Moslavine, Podravine, Baranje, Splita, Korčule, Sukošana i Hrvata Bunjevaca. Uz nastupe organiziramo i etno izložbe ili manje postave etno predmeta.

Kroz svoje nastupe u Međimurju, po Hrvatskoj, a i izvan granica Hrvatske želimo se povezati sa ostalim kulturnim društvima i udrugama. Za ostala pitanja možete se obratiti odgovornim osobama navedenima u kontaktima.