Vezilje

Unutar KUU “Zvon” djeluje skupina pod nazivom Vezilje koje su počele s radom 2005.godine. Kroz Skupinu je prošlo četrdesetak članica, dok trenutno brojimo 10 aktivnih članica. Članice su različite dobi, neke su početnice, a neke već imaju iskustvo s ručnim radom.
Cilj okupljanja Vezilja javio se iz potrebe Udruge za raznim rekonstrukcijama pojedinih dijelova narodne nošnje iz našeg kraja, ali i ostalih dijelova Lijepe naše.
Voditeljica skupine je Đurđica Jančec koja je 2004. i 2005.g. sudjelovala u Školi izrade i rekonstrukcija narodnog ruha u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Program školovanja se održavao u Pučišćima na otoku Braču.
U proteklih šest gdina vezilje su sudjelovale na različitim događanjima i izložbama ručnih radova. Treba istaknuti da su svoje radove izlagale na izložbi u Čakovcu koju je organizirala Udruga “Naj roke”. Te su godine , 2007., osvojile drugo mjesto za ručno izrađeni “tibet” kojeg ke izradila gospođa Ruža Dodlek iz Strelca. Slijedeće ,2008.godine , osvojile su prvo mjesto za izradu guzane kiklje na letvice koju je izradila Đurđica Jančec. Treba naglasiti da su Vezilje rekonstruirale stare vezene tibete,te guzane kiklje na letvice.

Posjetile smo i uvratile posjet ženama iz Kelemena, Ivanovca, Čakovca, Sračinca, Goričana, Strahoninca, Donje Dubrave, te skupini žena iz Zagreba. To su susreti na kojima se izmjenjuju iskustva u izradi različitih tehnika vezenja, heklanja i ostalih rukotvorina. Iako zlatovez nije vezan za naš kraj, voditeljica je znanje iz Škole u Pučišćima prenijela i na ostale članice skupine pa ga i one vrlo uspješno izrađuju. Nešto manje se izrađuje lepoglavska čipka koja je vrlo zahtjevna.

KUU “Zvon”jako puno putuje i susreće nova društva, pokazala se potreba za radovima koji bi ujedno bili prepoznatljivi za naš kraj. Tada je počela izrada mini heklanih međimurskih poculica ,maramice,te mali tibet. Te radove smo nazvali “Suvenir iz Male Subotice”.