Folklorne skupine

U okviru „Zvona“ djeluju dvije dobne skupine folkloraša. Dječja folklorna skupina i prva folklorna postava, koja obuhvaća folkloraše odrasle životne dobi.

Dječja folklorna skupina KUU „Zvon“ okuplja dvadeset i petero djece predškolske i prvoškolske dobi. Ova dječja skupina uvježbava i izvodi brojalice, bajalice, dječje igre s pjevanjem, prikupljene na terenu, od baka i djedova, uz čiju pomoć se izrađuju rekviziti i igračke za nastup (pinceki, frulice, kotačeci, beke, čeke od šetinca, guslice od kukuruzovine lutke krpenjače…). Uvježbavaju se također i izvorne međimurske pjesme i plesovi, primjereni njihovom uzrastu i mogućnostima. Uz nastupe u organizaciji KUU „Zvon“, najznačajniji nastupi ove folklorne skupine su na smotrama dječjeg folklornog stvaralaštva Međimurja, na Festivalu dječjeg folklora Hrvatske u Kutini gdje su osvojili srebrnu medalju, te na 5. međunarodnim folklornim susretima mladih u Zagrebu.

Prva folklorna skupina okuplja tridesetak plesača i plesačica. Osnovna preokupacija ove postave folkloraša je njegovanje i očuvanje međimurskih kola i plesova, kao i međimurske narodne nošnje, čijoj uređenosti pridaju veliku pažnju.

Ova postava nastoji uprizoriti i nanovo oživjeti neke, već pomalo zaboravljene međimurske običaje.

Uz međimurske plesove, prvoj folklornoj postavi nisu strani ni plesovi susjednog Hrvatskog zagorja, Podravine, Moslavine i Dalmacije, za izvođenje kojih su rekonstruirali i narodne nošnje tih krajeva, te plesove Baranje te Hrvata Bunjevaca.

Prva se folklorna postava tijekom minulih godina djelovanja i postojanja predstavila na svim folklornim manifestacijama širom Lijepe naše, kao i izvan naše domovine u Sloveniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Srbiji, Makedoniji te u Italiji na Siciliji.