MALI FOLKLORAŠI KUU “ZVON” OČARALI GLEDAOCE U SLOVENIJI

 Uoči svečanog ulaske Hrvatske u Europsku uniju, mali folkloraši KUU”Zvon” pozvani su na trodnevni boravak i sudjelovanje na OTROŠKEM FOLKART-u u okviru Festivala Lent u Mariboru. Po samom dolasku u Maribor i smještaju u Đačkom domu Maribor,. predstavništvo malih folkloraša uz pratnju tamburaša bilo je pozvano na svečani prijem k mariborskom gradonačelniku. Osim malih folkloraša iz Hrvatske na prijemu su bili i predstavnici iz Meksika, Poljske, Crne Gore i domaćini iz Maribora. Osim razmjene poklona “Zvonovci” su se predstavili i sa međimurskim pjesmama.

Petak je bio najnaporniji dan jer prije samih nastupa bilo je potrebno odraditi i generalnu probu. Taj su dan mali folkloraši na pozornici u ART KAMPU, izmjenjujući se sa malim folklorašima iz Poljske, izveli tri koreografije međimurskih i podravskih dječjih plesova. Nakon nastupa u Art parku krenuli su u pedesetak kilometara udaljenu Vuzenicu gdje su također izveli dvije koreografije međimurskih plesova. Iako su bili najmlađi i najmanji gotovo profesionalno su odradili sve probe i nastupe koji su potrajali do kasnih noćnoh sati. Subota je bila malo ležernija tako da je dan iskorišten za razgledavanje Maribora, generalnu probu na pozornici na Dravi , na Lentu, druženje sa ostalim sudionicima festivala.Ni jezična barijera nije im predstavljala problem da se upoznaju i razgovaraju sa vrlo interesantnom skupinom iz Meksika. Glavni nastup na pozornici je uslijedio u 20 sati i malim je folklorašima “Zvona” tj. tamburašima pripala čast da otvore taj subotnji nastup.Nakon malih folkloraša pozornicu su preuzeli i profesionalni folklorni ansambli iz Cipra, Litve, Makedonije, Kolumbije, Rumunjske, Ukrajine i naravno domaći folklorni ansambl”Emona” iz Ljubljane.

U nedjelju, 30. lipnja, pri povratku u Međimurje, zaustavili su se u općini Starše, te na njihovom mjesnom trgu, nakon SveteMise izveli kraći program. Uz brojne mještane male folkloraše je pozdravio podžupan općine Adolf Šerdoner i direktorica općinske uprave Stanka Vobič.

 

Mali folkloraši KUU”Zvon” iz Maribora, Vuzenice i Starša donijeli su prekrasne dojmove, bilo da se radi o samom boravku, besprijekornoj organizaciji ovog festivala, vrlo srdačnom prijemu, dočeku i ispraćaju.

Marija Jelenić